Mid Century Design

Mid-century design eeuw ontstond in Amerika in de twintigste eeuw. De stroming werd sterk beïnvloed door de bekende Duitse Bauhaus-design- en architectuurschool van het begin van de twintigste eeuw, die nadruk legde op strakke lijnen, functionaliteit en een futuristische uitstraling. Een groot aantal van deze Duitse ontwerpers emigreerden naar Amerika na de Tweede Wereldoorlog en introduceerde hier nieuwe en moderne ontwerp ideeën. Vanaf het midden tot eind jaren 1950 werd het herkenbare retro-futuristische ontwerp wijdverspreid in de Amerikaanse vormgeving. Massaproductie maakte het mogelijk om meubels in grote hoeveelheden te produceren uit een breed scala aan materialen en in verschillende kleuren.

Designers

Ontwerpers als Charles en Ray Eames, Herman Miller, George Nelson, Arne Jacobsen, Isamu Noguchi, Cara Greenberg, en Eero Saarinen werden beroemd om hun decoratieve werken uit die tijd. De stijl bleef populair gedurende de jaren 1960 en 1970, tot de jaren 1980 toen ontwerp-filosofieën zoals de Memphis-designschool in de mode kwamen. Naast deze bekende namen waren ontwerpers als Pierre Jeanneret en Augusto Savini ook opmerkelijke figuren uit die tijd. De laatste jaren heeft deze stijl haar weg teruggevonden in moderne woningen. Grote interieurontwerpers als Axel Vervoordt hebben de bekende Chandigarh stoel van Pierre Jeanneret nieuw leven ingeblazen door deze te plaatsen bij wereldsterren als Kim Kardashian, waardoor de interesse voor de stroming een nieuwe impuls heeft gekregen.

Iconen

Voor het algemene publiek zal de term 'mid-century' waarschijnlijk niet zoveel betekenen. Echter is het wel aannemelijk dat bij het zien van enkele van de meest iconische geproduceerde items je deze direct herkent. Bij EDITED® kijken we met extra veel aandacht naar de volgende items: de Office Chair ontworpen door Pierre Jeanneret, de Wishbone Chair ontworpen door Hans J. Wegner, de Eames Lounge Chair and Ottoman ontworpen door Charles en Ray Eames, de Pamplona Chair ontworpen door Augusto Savini.